Methoden


VragenlijstIn dit onderzoek maken we gebruik van meerdere onderzoeksmethoden.

Ten eerste vragen we u een aantal vragenlijsten in te vullen. Deze gaan over uw gevoelens en gedachten. Ook wordt er een interview afgenomen, en wordt u gevraagd een aantal aandachtstaken op de computer uit te voeren.

–      

MRI-scannerDaarnaast wordt u gevraagd een aantal taken te doen in een MRI-scanner. We
willen daarmee de hersenactiviteit onderzoeken tijdens het uitvoeren van verschillende taken die te maken hebben met het verwerken van emotionele informatie. Met dit apparaat kunnen met behulp van kleine wisselende magneetvelden beelden worden gemaakt van de hersenen. Omdat we kijken naar activiteit van de hersenen, spreken we van functionele MRI, ook wel fMRI. We willen daarmee onderzoeken hoe de hersenactiviteit tijdens het doen van deze taken samenhangt met kwetsbaarheid voor terugval na een depressie.

                                          –
PupilmetingWe registreren ook uw hartslag, ademhaling en huidgeleiding, omdat die
mogelijk ook samenhangen met wat we meten in het brein. Tijdens het maken van deze scans, en ook tijdens het maken van twee aandachtstaken op de computer buiten de scanner, wordt tenslotte uw oog gefilmd met een kleine camera (een zogeheten ‘eye-tracker’). Hiermee kunnen we zien waar u naar kijkt en hoe uw oog reageert op wat u aan het doen bent. Het is onze bedoeling om te onderzoeken of de pupilmetingen net als de MRI-metingen iets kunnen zeggen over emotionele kwetsbaarheid.

Wilt u meer informatie over de onderzoeksmethoden? Neemt u gerust contact met ons op.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s