De gedachte achter preventieve cognitieve therapie is dat ook wanneer u hersteld bent van een depressie, u makkelijk kunt vervallen in sombere gevoelens en gedachten over uzelf, anderen, en de toekomst. In eerder onderzoek is aangetoond dat mensen die preventieve cognitieve therapie hebben ondergaan, minder kans hebben om binnen vijf jaar een nieuwe depressieve episode door te maken.
Tijdens preventieve cognitieve therapie wordt veel aandacht besteed aan uw manier van denken in tijden dat uw stemming verslechtert. Samen met een ervaren therapeut werkt u aan het herkennen van automatische negatieve gedachten en hoe deze wat u voelt beïnvloeden. Aan de hand van situaties gaat u na wat u voelt en daarbij denkt, en oefent u samen met de therapeut in het bewust worden van die automatische negatieve gedachten en probeert u deze bij te stellen. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het versterken van positieve gedachten en gevoelens. U werkt samen met de therapeut aan het opstellen van een persoonlijk preventieplan.
Wanneer u in de behandelgroep zit, start u de behandeling na het eerste meetmoment. De behandeling bestaat uit acht sessies van 45 minuten. Het plannen van het eerste meetmoment en de periode waarin de therapie gegeven wordt, vindt in overleg met u plaats. De therapeuten die de cognitieve therapie geven worden eveneens in overleg met u uitgezocht. De therapie hoeft niet noodzakelijk in Groningen plaats te vinden.
Als u tot de controlegroep behoort, krijgt u geen behandeling aangeboden in de eerste drie maanden van het onderzoek. Toch kunt u er na de eerste nametingsfase (ongeveer drie maanden na de voormetingsfase) voor kiezen om alsnog te starten met de therapie. Dit is echter niet verplicht; als u dan liever geen therapie meer krijgt, is dat geen probleem.